caută

Wattpad ♥

sâmbătă, 25 februarie 2017

Comentariu Romeo și Julieta

Imagini pentru romeo si julieta png

Iubirea este o tema inepuizabila, care de-a lungul timpului  a fost transfigurata si privita din perspective diferite, unice. Romeo si Julieta este una dintre cele cinci tragedii scrise de William Shakespeare. Aceasta dezvaluie o poveste dramatica de iubire din secolul 14, dintr-un oras italain, Verona.
In opera sunt surpirnse dimensiunile iubirii, povestea de dragoste dintre Romeo si julieta fiind una tragica. Acestia fac parte din doua familii diverse, cu aspiratii si principii diferite, aflate intr-un conflict continu. Situatia lor initiala, chiar inainte sa se cunoasca, se opune dragostei lor, fiind membrii marilor familii adversare.
Inca de la inceputul operei se pot indentifica elemente ce anticipeaza finalul tragic, destinul celor doi. Se observa campurile semantice aflate in opozitie, care reprezinta viata si moartea.(lumina|intuneric, zi|noapte)

-Le comentezi oleaca pe baza textului-

Ex:Scena din gradina Capulet: Romeo vine in gradina familiei Capulet, un spatiu inchis, ocrotitor. Julieta se arata la balcon,esre iesita din real, idealizata, devine un scop, dorinta lui Romeo, idealul sau, aspiratiile inalte. Actiunea se petrece noaptea, care are o dubla conotatie. In primul rand, cei doi sunt aparati de ochii lumii, sunt singuri, e un timp ocrotitor, au intimitatea lor. Pe de alta partea, noaptea simbolizeaza moartea, teama, pericolul in care se afla cei doi. Astfel devine un detaliu anticipativ.

Precum pasarile, privighetoarea si ciocarlia, reprezinta diferentele dintre ei, lumile diverse din care fac parte , imposibilitatea de a fi impreuna, destinul care se afla in calea lor. Imposibilitatea impartasirii iubirii, pasiunea si ratiunea fiind in opozitie . Intreaga piesa este contruita pe aceasta principala opozitie ; zi si noapte, viata si moarte. Cele doua simboluri zoomorfe sunt doar metafore, in ele este transpusa viziunea fata de viata si moarte, anticipeaza deznodamantul.

   Scena balului. "ACTUL DE NASTERE AL IUBIRII" Gabriel Liiceanu. Romeo vine la bal cuprins de resentimente fata de Rosalinda. Intre el si Julieta a fost dragoste la prima vedere, desi purtau masti, iubirea lor a fost inevitabila. (”Dragostea incepe cu o privire” Octavio Paz ) Nu au loc prejudeatile, nu conteaza cine sunt, de unde provin, ce nume poarta, atata timp cat sunt impreuna. In acest act sunt valorificate doua campuri semantice: al anatomicului (profanul: mana, buze) si al sacrului (sfinti, pelerini, rugaciune) . Acestea sunt considerate GESTURILE FONDATOARE ALE IUBIRII (strangerea de mana si sarutul).

Este infatisata o actiune aleasa, cu personaje puternice, aflate intr-o situatie conflictuala fara rezolvare. Destinul este impotriva lor. La final ajung sa fie infrante. E ca un joc de hazard, nu stiau ce ii astepta, doar iubirea lor conta, nu prejudecatile oamenilor sau numele pe care il purtau.
Relatia dintre Romeo si Julieta este una stransa, chiar conjunctia "si" din titlu anticipeaza puternica legatura dintre cei doi tineri care sunt egali in fata destinului. Soarta i-a adus impreuna, ia ales din familii diferite, din lumi opuse dar le-a oferit acelasi sfarsit.
Julieta a fost crescuta de Doica ei, nu avea o relatie prea stransa cu parintii, care ii decideau viitorul (nunta cu Paris), pe cand Romeo era liber, avea resentimente pentru Rosalinda, o fata de la curtea familiei Capulet. Era o persoana demna, in acelasi timp puternica, pus de soarta fata in fata cu Tybalt, obligat sa lupte, iese invingator dupa ce si-a privit prietenul murind. Acesta isi accepta pedeapsa; exilul, fara a se impotrivi, dand dovada de maturitate. Planul Julietei de a scapa de nunta cu Paris si a fugi cu Romeo in exilda gres, desi dezvaluie devotamentul ei si sentimentele puternice.

Pe de alta parte sacrificiul celor doi nu este zadarnic. Desi soarta , destinul le-a fost ca iubirea sa li se implineasca dincolo de barierele timpului si sociale , sfarsitul lor a pus capat conflictului dintre cele doua familii.

Limbajul poetic -iti trebuie text-

In concluzie, "orice dragoste, chiar si cea  mai fericita este tragica" Octavio Paz, destinul fiind scris iar oamenii incapabili sa isi controleze soarta si sentimentele.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu